Kas sinu soov lapsevanemana on, et sinu laps oleks iseseisev, aktiivne ning sotsiaalne?

Nende oskuste arenguks on vaja lapsele sobivat keskkonda ning eakaaslasi, kellega oma oskusi lihvida. Kuid kas ainult eakaaslastega mängimine arendab neid oskusi piisavalt? Kuidas toetada oma lapse arengut läbi mängu? See vastus on äärmiselt lihtne – mängi lapsega koos!

Jagan teiega kokkuvõtet ühest Psychology Today artiklist, kus räägitakse lapsega koos mängimise vajalikkusest nii lapsele kui ka vanemale.

On leitud, et lapse ja vanema vaheline rollimäng on tugevalt seotud lapse

  • kaaslaste juhtimisoskuse,
  • kognitiivsete ja
  • motoorsete oskustega.

Interaktiivne mäng vanemaga õpetab lastele kuidas paremini oma emotsioonidega toime tulla ning planeeritud mängukeskond alandab lapse stressitaset.

Vanemaga mängimise eelised

Eakaaslastega mängides on lapsel kindlasti lõbus, kuid koos vanemaga mängides valivad lapsed tihti ennekõike koostöövormis mängu kui õe-vennaga.

Vanemaga mängimine lihvib lapsel sotsiaalseid oskusi rohkem, sest mängides kingib lapsevanem oma lapsele täieliku tähelepanu, mida õdede-vendade käest saab kindlasti vähemal määral. Kindlasti suudavad vanemad lapsele paremini selgitada vahetuskauba ning ootamise põhimõtteid, arendades seeläbi ka lapse enesekontrolli.

Lapse mäng ema ja isaga on ka erinev. Isade mäng on rohkem füüsilisem ning mäng emadega kipub olema verbaalsem ja juhendav. Oluline on tasakaal füüsilise ning verbaalse mängu vahel – igati sportlik laps peab oskama enda soove selgitada, samas ei soovi vanemad, et laps ainult räägiks, kuid ei tegutse.

Mängimine on kasulik kõigile

Kuid ära arva, et lapsega koos mängimine on kasulik vaid lapsele. Lapsega koos mängimine suurendab organismis oksütotsiini taset – hormooni, mida tavakeeles nimetatakse õnne, armu- ning emadushormooniks. Kasulik sinu heaolule ning kindlasti kasulik sinu suhtele lapsega.

Siinkohal tuletan sulle meelde, et kõik peavad leidma tasakaalu töö- ning pereelu vahel. Osade perede ühine aeg on suurem, osadel väiksem. Laps vajab mänguaega vanematega, erinevates vanustes mängukaaslastega ning kindlasti ka üksinda. Kuula, jälgi ning märka oma lapse soove!

Vuutsi konstruktorist saad lapsega koos ehitada endale sobiva mängukeskkonna ning suurendada pere ühist ajaveetmist. Vaata enda perele sobivat konstruktorit e-poest.